Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ad Bos niet meer vervolgd

02-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ad-bos-krijgt-eindelijk-vergoeding-van-overheid
Klokkenluider Ad Bos is definitief van strafvervolging verlost. Het gerechtshof in Amsterdam maakte maandag een einde aan de al jaren slepende zaak tegen Bos door het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te verklaren.

Het OM had hier zelf om gevraagd, omdat er met de vervolging van Bos eigenlijk geen enkel doel meer diende en de zaak veel te lang heeft geduurd. Ook erkent het OM het maatschappelijk belang van Bos als klokkenluider.

Bos is de klokkenluider geweest in de bouwfraudeaffaire. Hij beschikte over een schaduwboekhouding van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem, waarmee hij in 2001 de bouwfraude aan het licht bracht. In zijn eigen zaak beschuldigde justitie hem van omkoping van ambtenaren.

Ad Bos werkte dertig jaar in de bouw en was  technisch directeur bij KoopTjuchem. In ZEMBLA ' Sjoemelen met miljoenen ' zegt hij:. "De bouwbedrijven laten grote opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat, Rail Infra Beheer en Schiphol voor zeker vijfhonderd miljoen gulden per jaar teveel betalen. Deze situatie is in de achterliggende jaren langzaam gegroeid en steeds verder uit de hand gelopen. Bij Rijkswaterstaat is men op de hoogte van deze praktijken maar men doet er niks aan omdat men zelf onderdeel uitmaakt van het systeem."

De affaire leidde in 2002 tot een parlementaire enquête. Marijke Vos, voorzitter van de enquêtecommissie, woonde de uitspraak van het Amsterdamse hof maandag persoonlijk bij.

Bos reageerde maandag opgelucht, maar ook bedaard. ,,Het kwartje moet nog even vallen', zei hij direct na afloop. ,,Maar natuurlijk ben ik blij en zal het straks gevierd worden.''

Met de uitspraak van het hof is de zaak ook echt van de baan. De uitspraak van het hof vloeit voort uit een gezamenlijk standpunt van Bos, zijn advocaat en het OM. Van een beroep in cassatie zal geen sprake zijn.

In 2005 veroordeelde de rechtbank in Rotterdam Bos wegens omkoping van een ambtenaar, maar legde geen straf omdat hij als klokkenluider had gefungeerd. Bos ging in hoger beroep, omdat hij vond dat het OM hem niet had mogen vervolgen. Het hof in Den Haag gaf Bos gelijk en verklaarde het OM niet ontvankelijk. Justitie ging in cassatie, de Hoge Raad oordeelde dat het hof in Amsterdam de zaak opnieuw moest doen.

De procedure in Amsterdam leidde tot gesprekken tussen Bos, zijn advocaat en het OM, met het gezamenlijke standpunt als resultaat. Het hof vindt dat er geen belangen meer zijn gediend met de voortzetting van de strafzaak.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.