Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Afrekenen met de notaris

  •  
06-05-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
732 keer bekeken
  •  
afrekenen-met-de-notaris
Er moet een zwaarder toezicht komen op notarissen. Dat zeggen zowel de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) als het Bureau Financieel Toezicht (BFT). Zo wist notaris Van Wolde uit Wolvega zes jaar lang voor in totaal een miljoen euro uit erfenissen te stelen. Hij dupeerde meer dan honderd mensen en charitatieve instellingen. De zaak kwam pas aan het licht nadat medewerkers van Van Wolde de diefstal ontdekten en aan de bel trokken, zo blijkt uit een reconstructie van Zembla.
Vergokt
De notaris vergokte het geld deels op de draf- en renbaan in Wolvega. Justitie heeft Van Wolde overigens (nog) niet verhoord of gearresteerd. Volgens KNB-voorzitter A. Heering is er dringend meer inspectie nodig. Veel notarissen verkeren immers in financiële problemen als gevolg van het loslaten van de vaste notaristarieven in 1999. Heering: “Overal waar vrije marktwerking wordt geïntroduceerd, moet een zware inspectie komen. Dat geldt zowel voor taxi’s als voor notarissen.”
Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) is verantwoordelijk voor het toezicht op notarissen. Het bureau erkent dat zij fraude door notarissen niet altijd opmerkt tijdens de controles. Het stelen uit erfenissen kan dus ongemerkt blijven. Bestuursvoorzitter Van der Weij: “Ons toezicht is beperkt. Er kunnen zich dingen voltrekken die wij niet onmiddellijk zien, tenzij we erop worden gewezen.”

Verleiding
Het BFT zegt ook dat meerdere notariskantoren het financieel moeilijk hebben. Het gevaar bestaat dat notarissen in de verleiding komen om geld uit testamenten te stelen of om geld te verduisteren dat zij op de zogeheten derdengeldrekeningen hebben staan.
Op zo'n rekening staat geld van cliënten. Meestal betreft dit mensen die een huis kopen. Zo ontdekte Zembla dat notariskantoor 't Suydevelt uit Emmen medio 2000 een tekort op de derdengeldrekening had van maar liefst 4,1 miljoen gulden. Dit geld werd onder meer gebruikt voor kantoordoeleinden zoals een automatiseringsproject. Ook werd er geld onttrokken door notarissen van het kantoor. Opmerkelijk genoeg leidde dit tekort niet tot een tuchtzaak. Volgens hoogleraar Notarieel Recht Van Mourik is het “een notariële doodzonde” om ook maar een tientje te gebruiken van de derdengeldrekening.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.