Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Amerikaanse infiltratie

  •  
19-06-2003
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
amerikaanse-infiltratie
Het aantal Nederlanders dat aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd stijgt explosief. Dit jaar zijn er al 37 uitleveringsverzoeken vanuit de VS. Oorzaak: de wereldwijd actieve Amerikaanse drugspolitie DEA ziet het XTC-producerende Nederland als "het Colombia van Europa". Zembla toont hoe Nederlanders in de steeds intensievere 'War on XTC' bloot staan aan uitlokking en de inzet van criminele burgerinfiltranten.

Halverwege de jaren '90 veroorzaakten deze omstreden opsporingsmethodes de 'IRT-affaire' en vond er een parlementaire enquête plaats naar misstanden in de opsporing. De politie runde toen een complete drugslijn. Politiek Den Haag besloot om de opsporing flink aan banden te leggen en de in Amerika gebruikelijke methodes te verbieden.

Tijdens deze enquête weigerden de Verenigde Staten het horen van in Nederland actieve Amerikaanse opsporingsbeambten. De VS beriepen zich op diplomatieke onschendbaarheid. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk wat Amerikaanse agenten precies op Nederlandse bodem uitvoeren. DEA-chef Joseph D. Keefe zegt in Zembla dat tien procent van alle 9000 DEA-agenten elders in de wereld actief zijn. Hoeveel DEA-agenten in Nederland opereren is onduidelijk.'

Burgerinfiltrant
Zembla filmt hoe advocaat Marnix van der Werff in Amerika op zoek gaat naar informatie die zijn cliënt Victor de Boer kan vrijpleiten, omdat gebruik zou zijn gemaakt van illegale opsporingsmethodes. Hij treft inderdaad een gedetailleerde verklaring aan, waaruit blijkt dat in Nederland een undercover-agent en een criminele burgerinfiltrant zijn ingezet. "Amerika heeft Nederland belazerd. De rechter zegt dat we Amerika moeten vertrouwen, ik heb bewijs dat Amerika niet te vertrouwen is''.
Strafvermindering
Op dit moment zijn er meer uitleveringsverzoeken waarbij Nederlanders in Amerika terecht moeten staan zonder dat ze in dat land zijn geweest. Op basis van anonieme bronnen zou blijken dat zij in Nederland pillen hebben verkocht met de bedoeling deze te exporteren naar Amerika. Voor de Amerikanen is dat genoeg bewijs om uitlevering te vragen en hen te veroordelen tot straffen van wel 20 jaar.
Advocaten hebben echter niet de mogelijkheid om te toetsen of de opsporingsmethodes illegaal zijn, omdat Amerikaanse agenten weigeren te getuigen. Over de opsporing wordt geen informatie gegeven. Maar ook in Amerika vindt die toetsing vrijwel nooit plaats. Meer dan 95 procent van alle zaken komt namelijk niet voor de rechter, omdat verdachten meestal bekennen in ruil voor strafvermindering. Het anoniem verraden van anderen leidt wellicht tot nieuwe uitleveringsverzoeken, waarbij de opsporingsmethodes evenmin onder de loep worden genomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.