Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Baas in de bajes

  •  
15-02-2002
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
baas-in-de-bajes
De directeuren van de Nederlandse gevangenissen varen ieder een eigen koers. Pogingen van de centrale directie gevangeniswezen om tot een eenduidig landelijk beleid te komen worden bij herhaling gefrustreerd door eigenmachtig handelen. De hoofddirecteur Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie, Peter Jägers, probeert grip te krijgen op de directeuren: "Het is tijd voor meer regie vanuit Den Haag", zegt hij komende vrijdag (15 februari) in het VARA/NPS-programma Zembla.
Ooit was de Nederlandse gevangenis dé plaats voor het heropvoeden van boeven tot burgers. Door het personeelstekort en de werkdruk die hierdoor ontstaat is er echter geen plaats meer voor idealen. De directies van de afzonderlijke gevangenissen proberen ieder naar eigen inzicht de problemen het hoofd te bieden. In Zembla vertellen de hoofddirecteur van het gevangeniswezen en zijn voorgangers hoe het Nederlandse gevangenisbeleid zich sinds het begin van de jaren '70 heeft ontwikkeld.
Conservatief
Het PvdA Tweede Kamerlid Desirée Duijkers, voorheen als bestuurder van de Abva/Kabo betrokken bij het gevangeniswezen, zegt in Zembla: "Het gevangeniswezen heeft een ontzettend conservatieve cultuur. Men verzet zich tegen welke verandering dan ook". Oud hoofddirecteur Lucas Elting zegt: "Die structuur van 'ja Den Haag dat deugt niet' en de cultuur van 'daar gaat niks goed', die zit eigenlijk heel diep". Hierdoor gebeurt het dat gevangenisdirecteuren het regime in 'hun' bajes zelf bepalen. Gevangenen worden nauwelijks opgevangen in dagactiviteiten. In menig gevangenis zitten gedetineerden langer 'achter de deur' dan toegestaan.

De penitiair inrichting werkers staat het water ondertussen aan de lippen. Vacatures worden niet ingevuld en het ziekteverzuim is hoog. Er wordt veel overgewerkt, maar desondanks komt men niet toe aan het begeleiden van gevangenen. Hiermee is het fundament onder het Nederlands gevangenisbeleid weggeslagen. Gevangenen worden niet geresocialiseerd, het aantal recidive gevallen is groot. Peperdure technische werkplaatsen staan leeg omdat er geen personeel is om de acquisitie te verzorgen. De gevangenen komen de dag door met het vouwen van sponsdoekjes, een activiteit waar ze na het uitzitten van hun straf weinig aan blijken te hebben.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.