Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bankgeheimen

  •  
10-06-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
243 keer bekeken
  •  
KWF Kankerbestrijding heeft een deel van zijn vermogen belegd in tabaksfabrikanten. Ook onder andere het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Dierenbescherming besteden donateursgeld aan controversiële beleggingen. Uit onderzoek van het televisieprogramma ZEMBLA blijkt dat deze organisaties voor goede doelen geld hebben zitten in clusterbommen –en landmijnenproducenten, kinderarbeid, vervuilende mijnbouw of bedrijven die investeren in landen zoals Soedan en Birma (Myanmar) waartegen een VN-boycot geldt wegens schending van mensenrechten.

Kankerbestrijding geschokt
De directies van deze organisaties zeggen in ZEMBLA geschokt te zijn.
KWF Kankerbestrijding-directeur T. Hanselaar noemt zijn eigen investeringen in de sigarettenindustrie ‘absoluut onaanvaardbaar’. Hanselaar zegt dat KWF opdracht heeft gegeven aan de bank om beleggingen in tabak te voorkomen. Maar dat is niet gebeurd.

Uit het ZEMBLA-onderzoek blijkt dat KWF ook geld heeft belegd in tal van andere dubieuze bedrijven zoals clusterbommenproducenten en bedrijven die zich schuldig maken aan kinderarbeid. Hanselaar: ‘Daar schrik ik van.’
Net als Hanselaar zeggen ook PBC-directeur A. Esmeijer en KNRM-directeur R. Boogaart dat ze per direct uit de controversiële beleggingen gaan. De Dierenbescherming, die onder meer in dierbestrijdingsmiddelen en in bedrijven in Birma heeft belegd, zegt op zoek te gaan naar een andere, duurzamere bank dan Fortis en JP Morgan.

Mooie woorden
ZEMBLA onderzocht hoe de vier grote Nederlandse banken (ABN AMRO, ING/Postbank, Fortis en Rabobank) hun geld investeren. Hoewel de banken veel mooie woorden spreken over duurzaam bankieren, blijkt dat zij allen in verband kunnen worden gebracht met clusterbommen- en landmijnenproducenten en een reeks van andere bedrijven die het niet nauw nemen met de mensenrechten, het milieu, de klimaatverandering of kinderarbeid.

Wapenhandel
De Vereniging Milieudefensie en de SP zeggen in ZEMBLA weg te gaan bij hun huisbank ING/Postbank omdat deze bank in klimaatschadelijke bedrijven en in clusterbommen en landmijnen investeert. Opmerkelijk is dat OXFAM/Novib in ZEMBLA verklaart dat haar eigen huisbank (ABN AMRO) defensiebedrijven financiert waarvan de wapens uiteindelijk terecht zijn gekomen in door de VN geboycotte landen zoals Soedan (Darfur). Daar worden op grote schaal mensenrechten geschonden. OXFAM/Novib-directeur Papma noemt dat ‘verschrikkelijk’ maar overweegt echter niet bij deze bank weg te gaan.  ABN AMRO steunde de afgelopen jaren vier projecten van de ontwikkelingorganisatie met 750.000 euro. Ook financierde de bank de jubileumkrant toen OXFAM/Novib 50 jaar bestond.

 
Bronnen
ZEMBLA heeft in de uitzending ‘Bankgeheimen’ diverse bronnen gebruikt. Op deze pagina vindt u de onderliggende rapporten en andere relevante documenten en websites.

Links en documenten

Documenten
De bevindingen met betrekking tot de goede doelen vindt u in het rapport: ' beleggingen in controversiële bedrijven van enkele goede doelen '. ZEMBLA verrichtte dit onderzoek in samenwerking met Jan-Willem van Gelder van Profundo .
De relaties van de vier in de uitzending genoemde banken met controversiële bedrijven, zoals clusterbommen- en landmijnenproducenten en WalMart etc vindt u in het rapport ' Financiering van enkele controversiële bedrijven door Nederlandse banken '. ZEMBLA verrichtte dit onderzoek in samenwerking met Jan-Willem van Gelder van Profundo .
De aan het bovenstaande onderzoek ten grondslag liggende vragen van ZEMBLA aan 14 goede doelen en hun antwoorden vindt u in het document ' onderzoek goede doelen '.
Voorts haalt ZEMBLA in de uitzending een aantal onderzoeken aan van de volgende organisaties: OXFAM/Novib bekijk het onderzoek van OXFAM/Novib
Het onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling naar het stemgedrag van de banken. Lees het rapport:  VBDO quickscan series, voting on sustainability by seven Dutch banks .
 
Links
Check wat uw bank met uw geld doet via www.nietmetmijngeld.nl
De Landelijke India Werkgroep voert actie tegen het mijnbouwproject Vedanta .
De in ZEMBLA getoonde fragmenten van Vedanta komen uit de film 'Earthworm and the companyman' gemaakt door Samendra Das. (te verkrijgen via de Landelijke India Werkgroep )
Zie ook: de aflevering ' Het Clusterbomgevoel ' (Zembla, 18 maart 2007)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.