Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bayer neemt Monsanto over

16-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
de-monsanto-methode
Het Duitse chemiebedrijf Bayer neemt de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto over. Het is de grootste buitenlandse overname ooit voor een Duits bedrijf. De deal heeft een totale waarde van 66 miljard dollar, bijna 59 miljard euro. Bayer betaalt 128 dollar per aandeel in contanten voor Monsanto. Daarnaast is overeengekomen dat de Duitsers 2 miljard dollar betalen als de deal door bezwaren van toezichthouders toch niet door kan gaan.
Dat laatste is nog een hekel punt. Het samengaan van Bayer en Monsanto levert de grootste producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw ter wereld op. De vraag is of de toezichthouders akkoord zullen gaan met de overname. De wereldwijde gewassen- en zadenindustrie heeft de afgelopen tijd grote veranderingen ondergaan. Een daling van de prijzen zette de sector onder druk, met overnames tot gevolg. Waren er wereldwijd een jaar geleden nog een zestal grote internationale spelers, met de samensmelting van Bayer en Monsanto zullen dat er nog maar vier zijn.

Vorig jaar probeerde Monsanto de Zwitserse branchegenoot Syngenta over te nemen. Maar het bedrijf zag daar vanaf omdat het  bij de Zwitsers ontbreekt aan een ,,constructieve betrokkenheid".
Schandalen
Monsanto trekt vaak het aandacht met schandalen. Zo ligt het bedrijf wereldwijd onder vuur wegens de productie van het bestrijdingsmiddel Roundup. Niet alleen is het middel mogelijk kankerverwekkend, ook heeft Monsanto een breed assortiment aan zogenaamde 'Roundup Ready'-zaden ontwikkeld. Deze zaden zijn resistent tegen ‘s werelds populairste bestrijdingsmiddel. Zaden van andere veredelaars zijn dat niet.

LTO
De Nederlandse landbouwkoepel LTO is tegen het plan van een mogelijke overname door Bayer van het Amerikaanse Monsanto. 'Wij hopen dat de Europese en Amerikaanse  mededingings- of kartelautoriteiten geen goedkeuring zullen geven aan  een overname', zegt Joris Baecke, van LTO Nederland. Hij noemt de ontwikkeling als gevolg van de overname van Monsanto door Bayer 'niet wenselijk'. 'Eén partij bepaalt straks wat er op je bord komt', verklaart Joris Baecke. 

'Alert zijn op negatieve gevolgen'
Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel maakt zich grote zorgen over de fusie van het Duitse chemieconcern Bayer met Monsanto. 'Marktdominantie heeft in deze sector potentieel echt nadelige effecten voor boeren overal ter wereld', zegt Ploumen tegen BNR-nieuwsradio . 'Ik denk dat we heel erg alert moeten zijn op negatieve gevolgen. Met name op de mogelijkheden van boeren om hun producten bij verschillende producenten in kunnen kopen. Maar het gaat ook om bescherming van intellectueel eigendom van bijvoorbeeld zaden.'
De Monsanto-methode
In ZEMBLA – De Monsanto-methode , laten Ton van der Ham en Annette Schaetzle zien welke methodes Monsanto gebruikt. Het bedrijf patenteert bijvoorbeeld natuurlijke eigenschappen van planten. Deze patenten zijn omstreden omdat multinationals hiermee een monopoliepositie kunnen krijgen en de vrije toegang tot biologisch materiaal kunnen blokkeren. Toegang tot biologisch materiaal is cruciaal voor de voedselzekerheid.  Uit de cijfers blijkt dat de Amerikaanse multinational Monsanto 5 patenten op groenten heeft en nog eens 60 patenten in aanvraag heeft. Hiermee neemt de zaadgigant bijna de helft van alle patenten op zich. 


Monsanto heeft diverse vestigingen in Nederland met in totaal rond de 750 werknemers. In Bergschenhoek zit het Europese hoofdkantoor van Monsanto's groentezadendivisie. Verder zijn er vestigingen in Enkhuizen en Wageningen. In die laatste plaats leggen medewerkers zich toe op de veredeling van broccoli en bloemkool. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.