Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Borsten business

  •  
19-02-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
borsten-business
Plastisch chirurgen rekenen hogere tarieven voor cosmetische operaties dan de wettelijk vastgestelde tarieven voor de gezondheidszorg. Volgens het College Tarieven Gezondheidszorg overtreden plastisch chirurgen de wet en maken ze zich schuldig aan 'economische delicten'.

In Zembla stelt H. de Bruijn, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie: 'De cosmetische chirurgie is geen verzekerde zorg, dus dat zijn vrije tarieven'. Volgens CTG-voorzitter R. Scheerder is dit 'absoluut onjuist': 'Alles wat zij doen aan gezondheidszorg is van een wettelijk tarief voorzien. Het maakt niet uit of ze in een privékliniek werken of in een ziekenhuis. Voor verzekerde en niet-verzekerde zorg geldt hetzelfde. En ook of het een medisch noodzakelijke operatie of een puur cosmetische, niet noodzakelijke ingreep betreft.'

Wachtlijst
In de Zembla-uitzending 'Borsten Business' blijkt ook dat een aantal plastisch chirurgen in ziekenhuizen er een praktijk naast heeft waar cosmetische ingrepen gedaan worden. In een ziekenhuis in Rotterdam is de wachtlijst voor een medisch noodzakelijke borstverkleining twee en een halfjaar, maar een vrouw die puur om cosmetische redenen een borstvergroting wil en deze zelf betaalt, kan na twee weken in datzelfde ziekenhuis op dezelfde operatiekamer door diezelfde plastisch chirurg geopereerd worden.

R. Scheerder, voorzitter van het CTG: 'Als het leidt tot verdringing, omdat plastisch chirurgen liever cosmetische chirurgie doen, dan wordt het echt een zorg. De ethiek van de plastisch chirurg en van het ziekenhuis vereist dat je medisch noodzakelijke zorg eerst doet, alvorens je overgaat tot niet-noodzakelijke zorg. Als er wachtlijsten ontstaan, dan vind ik het niet alleen een zaak van directeur en plastisch chirurg, maar ook een zaak van de inspectie'.

Plastische chirurgie in tattooshop
In de cosmetische chirurgie is door de grote vraag sprake van enorme wildgroei. Hoofdinspecteur P. Edgar van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt in Zembla 'onvoldoende toezicht te hebben op cosmetische chirurgie' en reageert geschrokken op de bevindingen dat er plastische chirurgie (liposucties, ooglidcorrecties, kleine face-lifts) wordt bedreven in de 'operatiekamer' van een tattooshop. Hij wil de tattooshop op korte termijn laten inspecteren.

Dermatochirurg
Artsen geven zichzelf soms indrukwekkende namen zonder dat duidelijk is waar die naam voor staat. Een dermatoloog in Bussum noemt zich 'cosmetisch dermatoloog', 'dermatochirurg' en 'esthetisch chirurg'. Robert Schoemacher, directeur/arts van Medisch Centrum Scheveningen, bekend van het programma Make Me Beautiful, gebruikt de misleidende term 'cosmetisch chirurg', anderen noemen zich 'cosmetisch arts' of 'medisch estheticus', een term die helemaal niets zegt volgens hoofdinspecteur Edgar: 'Ik zou meteen denken: die heeft waarschijnlijk niets in huis. Dat soort termen wordt dus benut om klanten te werven. Het is zeker een vorm van misleiding.' Hij zegt in Zembla dat het bij wet verboden zou moeten zijn om verschillende termen te gebruiken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.