Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De bolletjeslijn

  •  
19-09-2002
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
de-bolletjeslijn
Nederlandse politici en ambtenaren hebben geen idee van de werkelijke omvang van het probleem van de bolletjesslikkers op Curaçao. Dat zegt advocaat-generaal B. Swagerman van het Openbaar Ministerie op de Antillen donderdagavond 19 september in de Zembla-documentaire 'De Bolletjeslijn' bij de VARA/NPS op Nederland 3.
Volgens Swagerman komen er regelmatig politieke en ambtelijke delegaties naar de Antillen om het probleem van de drugskoeriers te onderzoeken. "Die blijven hier één of twee weken en keren vervolgens met een vrij zonnige boodschap terug, maar zien nog geen fractie van de werkelijkheid onder ogen."
Bedreigd
Elke dag melden zich op het vliegveld Hato van Curaçao tientallen drugskoeriers voor een vlucht naar Nederland. Het speciale Hato-team - dat hen moet controleren - wordt regelmatig bedreigd. Twee leden van het team zijn onlangs beschoten, waarbij één van hen ernstig gewond raakte. In de afgelopen vier en een halve maand zijn op het vliegveld alleen al 2600 passagiers van de KLM tegengehouden op grond van een negatief reisadvies. De douane pakt de vermoedelijke bolletjesslikkers niet op omdat er geen cellen beschikbaar zijn. Ook neemt de KLM hun ticket niet in beslag. In de Zembla-aflevering is te zien hoe de meeste koeriers na een aantal dagen weer terugkeren om het opnieuw te proberen.

De inspanning die justitie, politie en douane op Curaçao momenteel levert, wordt volgens Swagerman in Nederland niet voldoende gezien. "Die inspanning is toren- en torenhoog. Dat kun je niet tot in lengte der dagen volhouden."
Vertraging
Ook in Nederland legt de strijd tegen de bolletjesslikkers een enorm beslag op justitie, politie en het gevangeniswezen. Doordat de meeste drugskoeriers in afwachting van hun proces gevangen blijven, moeten zij met voorrang worden berecht. Daardoor lopen 'reguliere' Nederlandse strafzaken vertraging op.
Swagerman pleit ervoor de opgepakte koeriers te ontdoen van hun drugs en ze met een dagvaarding naar huis te sturen. Hij vindt het onverstandig dat vrijwel alle bolletjesslikkers op dit moment worden vastgehouden in speciale nooddetentiecentra: "Daarmee lossen we het probleem niet op, dat bewijst de praktijk ook."
Vrijdag 20 september staat het probleem van de bolletjesslikkers op de agenda van het kabinetsberaad en volgende week praat minister Donner van Justitie met zijn Antilliaanse en Arubaanse ambtsgenoten over een oplossing van het probleem. "Maar hoeveel kansen zijn er niet al geweest om dat te doen? Ik denk dat het essentieel is dat men gaat praten met de mensen die er écht verstand van hebben. En ik denk dat ook de politiek zich moet realiseren waar men mee bezig is. Als men mensen en middelen wil vrijmaken voor dit probleem, dan gaat dat heel moeizaam", aldus Swagerman.

Deze uitzending is niet via internet terug te zien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.