Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De dood van de dierenarts

  •  
02-10-2003
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
994 keer bekeken
  •  
Begin april bezocht dierenarts Jan Bosch een pluimveehouderij en constateerde er vogelpest. Twee dagen later werd hij ziek. Volgens Bart-Jan Bosch, de zoon van de dierenarts, dacht zijn vader in eerste instantie aan een griepje. Maar toen het griepje niet overging, dacht Jan Bosch toch aan een menselijke variant van de vogelpest en ging hij naar de huisarts en het ziekenhuis.

Volgens een internist vroeg Bosch al meteen of zijn klachten iets te maken zouden kunnen hebben met de vogelpest. “We hebben er samen om gelachen omdat die kans buitengewoon onwaarschijnlijk was. En ik was ook niet de eerste die zei dat dat eigenlijk niet kan,” aldus de internist.

Op 2 maart verklaarde minister Veerman van Landbouw: “Deze vorm van vogelpest is voor de mens absoluut onschadelijk, testen hebben dat bewezen.” Op 17 april stierf Jan Bosch. Een dag later bleek de oorzaak: vogelpest. In de Zembla-documentaire 'De dood van een dierenarts' is een reconstructie te zien van twee fatale weken vol veronderstellingen en misverstanden.

Preventief
Bart-Jan Bosch vraagt zich in Zembla af waarom niemand er aan heeft gedacht om zijn vader preventief, voordat hij naar de besmette boerderij ging, pillen te geven. Volgens viroloog A. Osterhaus was het dan anders gelopen: “Als Bosch preventief de pillen geslikt had, dan had het virus geen kans gehad in zijn lichaam en dan was hij waarschijnlijk niet ziek geworden.” Dierenarts Bosch kwam niet in aanmerking voor de pillen omdat hij een uur op de pluimveeboerderij was geweest en de norm - om in aanmerking te komen voor de pillen - was twee uur. Zembla gaat na wie deze normen heeft bepaald en waarom.

Volgens Jaap Goudsmit, arts en medisch microbioloog, zijn de gevolgen van de huidige gang van zaken vooral te wijten aan de informele bestrijdingsstructuur bij dit soort ziekten. “Ik bepleit dat één persoon verantwoordelijk is voor de bestrijding van dit soort infecties en de autoriteit heeft om regelgeving vast te stellen die door iedereen gevolgd moet worden. Iemand die dus alle wapens in handen krijgt om bijvoorbeeld quarantaine-maatregelen af te kondigen en hotels kan afsluiten.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.