Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De illegalenindustrie

  •  
29-01-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
de-illegalenindustrie
Ongeveer 150.000 illegalen moeten zien te overleven in Nederland. Om ze daar bij te helpen, is er een lucratieve en bloeiende bedrijfstak ontstaan van professionals die ze aan alles weten te helpen waar een illegaal geen recht op heeft. Dit is het werkterrein van mensensmokkelaars, koppelbazen, huisjesmelkers, woekeraars, ronselaars en vervalsers.

"Wij komen bij de bestrijding van dit soort fenomenen steeds meer bij de wat zwaardere criminaliteit terecht waar je ook wapenhandel tegenkomt en mensensmokkel en drugs", zegt Chris van Vondelen, van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD). In Den Haag bijvoorbeeld wordt men al jaren geconfronteerd met uitzendbureaus die illegalen aan werk helpen.

Ondanks pogingen van de overheid om het probleem aan te pakken, is het aantal uitzendbureaus dat met illegalen werkt, alleen maar toegenomen. "Daar heb je geen grip op omdat de branche is vrijgegeven. Wij constateren dat er sprake is van uitwassen", zegt Marjan Duijm, woordvoerder van de gemeente Den Haag.

Machteloos
Ook huisjesmelkers zijn niet effectief aan te pakken met het huidige wettelijke kader. "Als een huisjesmelker zijn zaakjes op orde heeft wat overlast en brandveiligheid betreft, dan sta je machteloos", aldus Marjan Duijm. De handel in valse papieren tiert al even welig. Meer dan 30.000 mensen in Nederland maken gebruik van valse identiteitspapieren, aldus Rob van Essen van de afdeling Documentherkenning van de politie Amsterdam-Amstelland. Hoewel je op straat voor 1.000 euro een vals paspoort kunt bemachtigen, maken illegalen veelal gebruik van fotokopieën van paspoorten.

"Jij verliest je paspoort, dat wordt vijftien tot twintig keer gekopieerd, daar wordt een foto voorgeschoven, het wordt nog een keer gekopieerd en daar gaan mensen er vervolgens mee naar een werkgever om daar arbeid mee te krijgen. Tot onze grote spijt nemen werkgevers hier vaak genoegen mee", constateert Chris van Vondelen van de SIOD.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.