Zembla woensdag om 21:15 uur op NPO 2

 • De piekerpil II

  Dossier: Farmaceutische industrie , Gezondheid

 • piekerpil pillen

  Meer dan een miljoen mensen in Nederland slikt antidepressiva. Dit terwijl deze pillen al jaren ter discussie staan. Ze worden in verband gebracht met zelfmoord onder jongeren en gesjoemel met onderzoekresultaten door de farmaceutische industrie. 

  Antidepressiva zijn niet onschuldig: het is moeilijk om er weer mee te stoppen en de pillen kennen veel bijwerkingen. Bovendien werken ze alleen bij heel ernstig depressieve mensen. Bij lichte en matige depressies werken placebo's, gesprekstherapie of hardlopen net zo goed. Volgens deskundigen heeft slechts een minderheid van de gebruikers een ernstige depressie. Iedere arts weet dit inmiddels.


  Maar toch stijgt het gebruik van antidepressiva al jaren en ook in 2015 is het aantal gebruikers van antidepressiva in Nederland weer gestegen met 3,5 procent naar 1,15 miljoen mensen. Uit onderzoek blijkt dat deze pillen bij jongeren kunnen leiden tot meer suïcidaal gedrag.

  Zembla onderzoekt waarom het gebruik van antidepressiva zo hardnekkig blijft stijgen, terwijl bekend is dat deze pillen bij veel mensen niet goed werken, en gevaarlijk kunnen zijn.

  Samenstelling & regie: Nicolien Herblot
  Research: Suzan Borst

  Transcriptie van de uitzending

  Schippers: onderzoek naar depressiviteit jonge vrouwen en tieners

  Er komt specifiek onderzoek naar depressiviteit onder jonge vrouwen en tieners. Minister Edith Schippers (VWS) wil ook dat er gericht onderzoek gedaan wordt naar hoe depressies vroeg kunnen worden gesignaleerd en daarmee beter te behandelen zijn. Verder kondigde Schippers aan dat er een publiekscampagne komt om de signalen van een depressie eerder en beter te herkennen. (Rijksoverheid)

  British Medical Journal (BMJ)
  De moderne antidepressiva (SSRI’s) die in de jaren negentig op de markt kwamen verdubbelen de kans op agressieve uitbarstingen en bewegingsonrust bij depressieve jongeren, ten opzichte van depressieve jongeren die geen SSRI’s slikken.
  British Medical Journal - Suicidality and aggression during antidepressant treatment: systematic review and meta-analyses based on clinical study reports

  Bijsluiters:
  Bijsluiter Citalopram
  Bijsluiter Cymbaltra
  Bijsluiter Fluoxetine
  Bijsluiter Fluvoxamine
  Bijsluiter Paraxetine
  Bijsluiter Prozac
  Bijsluiter Seroxat
  Bijsluiter Sertraline
  Bijsluiter Venlafaxine

  Lees ook:
  David Healey (url) Making medicines safer for all of us. 

  Jan Derksen Iedereen een psychische aandoening
  In dit boek vertelt Jan Derksen over de ervaringen die hij opdeed in de 35 jaar dat hij werkzaam is als psycholoog.Welke vernieuwingen zijn werkelijk van toegevoegde waarde? Aan het kunnen beantwoorden van deze vraag gaat een fundamentele discussie vooraf over de structuur van psychische aandoeningen; over de inhoud en de vorm. Dit boek zal de discussie hierover op gang brengen.

  Lees ook ons E-zine ZEMBLA Extra