Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen kassacheck voor bestrijdingsmiddelen?

12-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nog-steeds-geen-onderzoek-naar-gezondheidsrisico%e2%80%99s-van-gewasbeschermingsmiddelen-op-omwonenden
De bedrijven die bestrijdingsmiddelen aan consumenten verkopen, zijn geen voorstander van de invoering van een kassacheck als middel om te komen tot verbeterde voorlichting over juist en veilig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ze menen dat de kassacheck niet passend bij de winkelformule, brengt invoering ervan hoge kosten met zich mee en voegt het weinig toe aan de al bestaande wettelijke verplichtingen voor informatievoorziening.
Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu zegde begin 2014 aan de Tweede Kamer toe te zullen bekijken of het mogelijk is een kassacheck voor bestrijdingsmiddelen in de detailhandel in te voeren, om daarmee het particuliere gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Bureau KLB heeft een verkenning uitgevoerd naar het draagvlak voor en de gevolgen van de invoering van een kassacheck voor biociden en gewasbeschermingsmiddelen bij het bedrijfsleven.
Uit de verkenning blijkt dat de bedrijven niet bereidt zijn een kassacheck in te voeren. Als redenen geven ze aan dat de verkoop van bestrijdingsmiddelen verloopt via uiteenlopende branches, winkelformules en kanalen, waaronder internet, wat een brede invoering van een kassacheck bemoeilijkt. De betrokken partijen geven daarom de voorkeur aan een gezamenlijke aanpak over de sectoren heen. Als alternatief zijn zij bereid zelf een verdere bijdrage te leveren aan gerichte voorlichting aan consumenten.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft vorig jaar aan Milieucentraal opdracht gegeven om gedurende enkele jaren de voorlichting aan consumenten over bestrijdingsmiddelen te intensiveren, met name gericht op het aanbieden van alternatieven. Aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gevraagd een monitoringssysteem te ontwikkelen om de verkoop van bestrijdingsmiddelen aan particulieren bij te houden.

Vanaf november 2015 zal het verboden zijn voor gemeenten om gif te spuiten op straten, speeltuinen en wegen. In plaats daarvan mag onkruid alleen op niet-chemische manieren worden bestreden. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van technieken met heet water, hete lucht, branden en borstelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.