Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Groeistuipen van de kinderopvang

  •  
05-07-2001
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
groeistuipen-van-de-kinderopvang
Kinderopvang maakt een stormachtige ontwikkeling door. In deze kabinetsperiode komen er 70.000 kindplaatsen bij. Ondernemers hebben het gat in de markt ontdekt, maar kunnen de vraag nauwelijks bijhouden, want de wachtlijsten worden steeds langer. In Zembla is te zien hoe wanhopige ouders in Amsterdam twee jaar moeten wachten op een plaats voor hun kind.

Intussen wordt door het ministerie van VWS gewerkt aan de uitbreiding van de capaciteit. Zembla filmde in Leidsche Rijn en IJburg, waar stedebouwkundigen worden rondgeleid langs nieuwe en mogelijke locaties voor kinderopvang. Ondernemer Peter Sul, voormalig directeur van Lovers Rail, komt aan het woord, die in China schepen wil laten bouwen voor de opvang van baby’s en peuters.

"Tijdens een reis door China zag ik hele woongemeenschappen op boten aan de kade. Terug in Nederland klaagden vrienden dat ze geen opvang voor hun kind konden vinden. Toen dacht ik één en één is twee", aldus Sul. Diverse gemeentes hebben al interesse getoond voor zijn plannen, waaronder de Gemeente Leiden.

Personeelstekort
Zembla filmde een locatiebezoek van ambtenaren en Sul aan een toekomstige ligplaats voor een opvangschip in Leiden. Intussen kampt de sector met een groot personeelstekort. Er zijn niet genoeg leidsters om de tienduizenden extra kinderen op te vangen. Voor het personeelstekort in de kinderopvang worden vaak ‘creatieve’ oplossingen bedacht.

In sommige kinderdagverblijven werken ongediplomeerde uitzendkrachten. In Zembla vertellen leerlingen van het Europa College in Amsterdam dat ze, tegen de regels in, regelmatig alleen voor een groep staan. En in een kinderdagverblijf in Den Haag worden vrouwen uit Oost Europa ingezet als leidster.

Eèn van de vrouwen, de Hongaarse Victoria Varga, zegt in Zembla: "Ik krijg 800 gulden per maand, plus kost en inwoning. Mijn functie is pedagogisch functionaris". Volgens J. Hendriks, directeur van de betreffende kinderdagverblijven waar zij werkt zegt: "De meisjes zijn au pairs en worden als zodanig betaald. Het is een creatieve en legale manier om het personeelstekost in de kinderopvang op te lossen".
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.