Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Harteloos

  •  
08-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
Een familie komt er 11 maanden na de begrafenis van hun 20-jarige zoon achter, dat ze hem zonder zijn hersenen hebben begraven. Die zijn na een gerechtelijke sectie voor onderzoek achtergehouden in het Nederlands Forensisch Instituut. De familie was daar niet over geïnformeerd.
En bij een 84-jarige man wordt na een obductie in het ziekenhuis het hart achtergehouden vooronderzoek. De familie had geen toestemming gegeven voor de obductie. De familie was niet geïnformeerd over het niet terug plaatsen van het hart. Hoe is dit allemaal mogelijk?
ZEMBLA besteedt aandacht aan hoe ziekenhuizen nabestaanden informeren over wat een obductie inhoudt en onderzoekt wat er met de organen van de overledene kan gebeuren na een obductie of een gerechtelijke sectie.

ZEMBLA - 'Harteloos' donderdag 8 mei om 20:50 uur bij de VARA op Nederland 2
In 2001 concludeerde de IGZ al dat nabestaanden door de behandelend arts niet voldoende voorgelicht worden over obductie. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft toenmalig minister Borst: ' In het rapport geeft de IGZ aan dat het in Nederland staande praktijk blijkt om organen en delen van organen te bewaren en niet tegelijk met het stoffelijk overschot te begraven. Ook is het volgens de IGZ niet altijd duidelijk op welke wijze nabestaanden zijn ingelicht over het bewaren van organen. ' De IGZ drong er toen op aan dat er betere regelgeving moest komen. 13 jaar later is er in de wet nog niets veranderd. Hieronder het journaal item uit 2001.

Formulieren

Het Erasmus Medisch Centrum heeft een formulier met uitvoerige informatioe voor nabestaanden. In deze folder wordt uiteengezet waarom obductie belangrijk is en wat er bij dit onderzoek allemaal gebeurt.



Dit is een voorbeeld van een toestemmingsformulier voor obductie.




Vragen en antwoorden
1. Wat is obductie?
2. Wat is het doel van obductie?
3. Wat gebeurt er bij een obductie?
4. Waarom worden er organen of weefsel bewaard?
5. Waarvoor toestemming?
6. Wat moet ik doen als ik niet wil dat organen of weefsel bewaard worden?
7. Wat is het verschil tussen een medische obductie en gerechtelijke sectie?
Lees hier de antwoorden
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.