Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het nieuwe gezicht van New York

  •  
08-03-2002
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
het-nieuwe-gezicht-van-new-york
Deze uitzending is niet online terug te kijken.
Een half jaar gelden werd de wereld opgeschrikt door de aanslag op het World Trade Center in New York. De ontwikkelingen die de stad New York en haar inwoners doormaakte sindsdien zijn te zien bij Zembla.
De rust lijkt teruggekeerd. De student X. Cienfejos, die door zijn baantje als fietskoerier alle ontwikkelingen in de stad van dichtbij volgt, zegt in Zembla: "De eerste maanden maakten de New Yorkers zich nog druk om de politieke reacties en alles wat er in de wereld gebeurde. Maar nu, na een half jaar, is alles weer als vroeger. De New Yorkers hebben een sterk zelfbeeld, ze zijn er van overtuigd dat New York de beste plaats van de wereld is om te wonen. Dat idee is door 11 september niet aangetast. Ik weet eigenlijk niet wat er wel nodig is om dat idee aan het wankelen te brengen."

A. Aragopal, massapsycholoog aan de Universiteit van New York, bevestigt dat beeld: "Amerikanen hebben het sterke vertrouwen dat alle problemen worden opgelost. New York is een immigranten stad. De band die de mensen met elkaar verbindt is erg dun. Daarom vluchten ze in nationalisme, waardoor de onderlinge band sterker lijkt."
Vrijheid ingeperkt
Het voorspoedige verloop van de oorlog in Afghanistan versterkte, ook al is Bin Laden nog steeds niet gepakt, het vertrouwen in de Amerikaanse regering. Maatregelen die de veiligheid moeten vergroten worden met gejuich ontvangen. Massapsycholoog Aragopal in Zembla: "Sinds 11 september is een groot aantal wetten aangenomen die de terreur moeten bestrijden, maar tegelijkertijd de vrijheid van de burger beperken.

Een voorbeeld is de anti-terreurwet, die het mogelijk maakt iedereen die verdacht lijkt te arresteren. Meer dan 1000 mensen zijn zonder aanklacht gevangen genomen, maar het Amerikaanse publiek maakt zich daar geen zorgen om. Ook niet om het feit dat veel media op verzoek van president Bush geen berichten publiceren die het verloop van de strijd in Afghanistan negatief kunnen beïnvloeden."
"Ik vind het beter om geen berichten te lezen waar ik bang van word", zegt een zakenman in Zembla. Hij is vooral bezorgd om zijn baan, want de economisch recessie is wel een punt van zorg. De gevolgen van 11 september op de economie zijn nog duidelijk voelbaar en versterken de malaise die al voor die tijd was ingezet. Maar de meeste New Yorkers vertrouwen erop dat het herstel snel zal volgen. Aragopal in Zembla: "Iedereen is hier gekomen met hetzelfde doel. Iedereen wil iets maken van zijn leven. De New Yorkers hebben zoveel veerkracht dat ze samen de economie er weer bovenop zullen helpen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.