Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het raadsel van de Al Qaida duikers

  •  
04-06-2003
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
302 keer bekeken
  •  
het-raadsel-van-de-al-qaida-duikers
In het huis van Khasim A.A., beschuldigd van terrorisme, worden een duikpas en wat foto's gevonden. Het is het begin van het verhaal rond de mysterieuze 'duikcel', volgens justitie onderdeel van de Nederlandse tak van Al Qaeda, die de afgelopen weken terechtstond in Rotterdam. Een Arabische duikleraar zou 150 extremistische moslims hebben opgeleid. In Zembla een zoektocht naar deze Al Qaeda-duikers.

De politie vermoedt dat Khasim A.A. samen met zijn Tunesische duikleraar aan het hoofd heeft gestaan van de duikcel, die opereerde vanuit duikschool Safe Diving in Eindhoven. Bill Megens, eigenaar van Safe Diving, vertelt in Zembla dat hij een Arabische instructeur in dienst heeft gehad, die inderdaad heel wat mannen met lange baarden en witte jurken duikles heeft gegeven. 'De mannen hielden zich afzijdig van de andere studenten en spraken merendeels Arabisch. Bij wijze van grap noemden we ze wel eens 'het Al Qaeda-duikteam'. Wahid, de Arabische instructeur, moest daar hard om lachen.'

Dat Wahid kwade intenties gehad zou hebben, kan Megens zich niet voorstellen. Toch heeft hij ook wel eens getwijfeld. Megens: 'Zeker toen op 11 september die vliegtuigen de Twin Towers invlogen. Toen dacht ik: zo eentje hebben wij er ook. Die neemt weliswaar geen vlieglessen, maar duiklessen. Nee hè, het zou toch niet…'

Sympathieke vluchteling Wahid kreeg zijn eerste duiklessen in 1995 bij de eigenaars van duikschool Orka in Zeeland. Zij herinneren zich hem vooral als een sympathieke, hardwerkende vluchteling. Hoe hij als asielzoeker aan het geld voor de dure lessen kwam, hebben ze zich nooit afgevraagd. Wel herinneren zij zich dat ze in die tijd plotseling bezoek kregen van de Binnenlandse Veiligheids Dienst, die interesse toonde in het wel en wee van Wahid.
Potentieel gevaarlijk
Sinds de aanslag op het marineschip 'USS Cole', voor de kust van Jemen, is men wereldwijd alert op maritieme aanslagen. Volgens de Amerikaanse terrorisme-expert Tanner S. Campbell van de Maritime Intelligence Group is men niet voor niets op z'n hoede. Hij verwijst bijvoorbeeld naar Marokko, waar in mei 2002 drie Saoediërs werden gearresteerd. Ze wilden met rubberbootjes, vol geladen met explosieven, een zelfmoordaanslag plegen op een Amerikaans schip in de Straat van Gibraltar.

In Indonesië werd Al Qaeda-lid Omar al Faruq gearresteerd, waardoor een terroristische duikaanslag in een Indonesische haven maar net kon worden verijdeld. In Afghanistan troffen de Amerikanen in een kantoortje van Al Qaeda een handleiding aan voor dit soort aanslagen. Campbell vindt de situatie in Nederland potentieel gevaarlijk. 'Het dient nader onderzocht te worden. Er bestaat een relatie tussen een leerling van de duikschool en één van de Al Qaeda-agenten, die in Marokko is opgepakt.' Campbell doelt op de agenda van een van de Saoediërs, die in Marokko is opgepakt. Daarin zouden de naam en het telefoonnummer van Khasim A.A. zijn aangetroffen.

Prikacties
Of de moslimduikers in Eindhoven wel voldoende getraind waren om bijvoorbeeld een kleefbom aan de wand van een cruise- of marineschip te plaatsen, is maar zeer de vraag. Zembla sprak ook met Hassan. Hij was de assistent van duikinstructeur Wahid. De meeste moslimmannen haalden met moeite één, hooguit twee duikbrevetten. Maar volgens Arie van der Meijden, die vroeger bij de genie van de Landmacht zat, kan een geoefende sportduiker wel wat aanrichten. 'Als hij zich maar voldoende heeft voorbereid en gemotiveerd is. Maar het zullen altijd prikacties blijven, want een effectieve aanslag kun je beter vanaf een bootje plegen of vanaf de wal.'

Na een uitgebreide correspondentie reist Zembla af naar Engeland om Wahid te verrassen met een bezoek. Bang voor de gevolgen voor zijn gezin, durft hij zich niet te laten interviewen voor de camera. Maar hij wil wel graag zijn verhaal kwijt. De beschuldigingen van justitie noemt hij ronduit belachelijk. Direct nadat zijn naam in de rechtszaal viel, heeft hij contact gezocht met het Openbaar Ministerie om zijn volledige medewerking aan te bieden. Het OM toonde echter geen belangstelling.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.