Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Jeroen van der Sluijs nr 25 in Duurzame top 100

11-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
jeroen-van-der-sluijs-nr-25-in-duurzame-top-100
Trouw publiceert jaarlijks de Duurzame top 100 Een duurzamere wereld ontstaat niet vanzelf. Naast een omslag in denken, is vooral een omslag in doen belangrijk. De genomineerden voor de jaarlijkse Duurzame 100 zijn aanjagers op dit gebied.  Sommige wetenschappers noemen Jeroen van der Sluijs 'te activistisch' als hij waarschuwt voor het gevaar van bijengif als neonicotinoïden. Dat deed hij al vroeg én hard. Met hetzelfde gemak kan gesteld worden dat de tegendraadse Van der Sluijs helemaal gelijk had en misschien voor de troepen uitliep. 

Dit jaar bleek uit een omvangrijke studie van de gezamenlijke Akademies van Wetenschappen in Europa (EASAC) namelijk dat er hard wetenschappelijk bewijs is dat neonicotinoïden (die als een soort folie om zaden en planten worden aangebracht) al in zeer lage doses grote effecten hebben op organismen waarvoor het gif helemaal niet is bedoeld.  Ook de zogenaamde wilde bestuivers lopen schade op.
De helft van de alle bestuivende insecten, zoals vlinders, hommels, wilde bijen en zweefvliegen, zijn wilde bestuivers. Ook onder de grond zijn de effecten van de neonicotinoïden merkbaar, waardoor het voor de agrarische sector zo belangrijke bodemleven wordt aangetast. 
De neonicotinoïden zijn in 2013 in de Europese Unie voor twee jaar verboden, omdat ze dodelijk zouden zijn voor door mensen gehouden honingbijen.
Tijd om Van der Sluijs met terugwerkende kracht de waardering te geven die hij verdient. Van der Sluijs, onderzoeker op het terrein van de 'Nieuwe Risico's' aan de Universiteit Utrecht, leidt multidisciplinair onderzoek over duurzaamheidsvraagstukken. Zijn missie is om duurzaamheid te bevorderen door met 'transparant en beleidsrelevant wetenschappelijke onderzoek helderheid te scheppen in onze kennis over controversiële duurzaamheidsthema's waar ethiek en wetenschap samen komen'. Dat is een hele mond vol, maar wie denkt aan bijensterfte, klimaatverandering of elektromagnetische velden weet op welke terreinen hij zich senang voelt.

In beide ZEMBLA uitzendingen 'Moord op de honingbij' komt Van der Sluijs uitgebreid aan het woord. 

(Bron: Trouw)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.