Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Loket Kindermishandeling

  •  
17-10-2002
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
loket-kindermishandeling
De afgelopen vijf jaar zijn er in Nederland bij ziekenhuizen 71 baby's binnengebracht die door de ouders zeer ernstig door elkaar zijn geschud. Sommige kinderen zijn daaraan overleden, andere hebben er ernstig hersenletsel aan overgehouden dat heeft geleid tot blindheid, epileptische aanvallen, motorische stoornissen of zelfs coma. Dat blijkt uit een onderzoek gehouden onder twaalf van de vijftien neurologische centra van ziekenhuizen in ons land.

Onderzoeksarts R. Bilo, die in opdracht van politie en justitie kindermishandelingszaken moet bewijzen, zegt in Zembla dat van de zes recent door hem onderzochte shaken baby's er twee zijn overleden. Tot nog toe werd aangenomen dat het levensbedreigend door elkaar schudden van jonge kinderen (shaken baby syndrome) alleen in Amerika regelmatig voorkomt. De resultaten van het onderzoek in Nederland worden donderdag in Zembla bekend gemaakt.
Wakker liggen
Naar aanleiding van de beruchte brand in Roermond, waarbij zes kinderen omkwamen, groeide de kritiek op hulpinstellingen bij kindermishandeling. Zembla onderzocht als voorbeeld de hulp bij kindermishandeling in de regio Twente, die worstelt met wachtlijsten, gebrek aan deskundigheid en versnipperde hulp. In Almelo zit een van de veertien regionale Advies- en Meldpunten voor Kindermishandeling (AMK).

De gezamenlijke AMK's verwerken jaarlijks 22.000 telefoontjes. Doordat er steeds vaker kindermishandeling wordt gemeld, zijn er wachtlijsten ontstaan. Bij het AMK in Almelo liggen 35 zaken op de plank waarvan sommige al in mei van dit jaar gemeld werden. "Ik lig daar soms 's nachts wakker van", zegt AMK-praktijkleider F. Reijmers in Zembla.

Praatcultuur
Justitie in Almelo heeft weinig grip op kindermishandeling omdat er weinig aangifte wordt gedaan, zegt Officier van Justitie P. van der Valk. Daardoor kon het Openbaar Ministerie dit jaar nog maar één zaak van fysieke mishandeling aan de rechtbank voorleggen. Volgens Van der Valk wordt kindermishandeling "onvoldoende onderkend en weet ook de politie er niet altijd raad mee."
Zembla reisde met kinderarts A. Bosschaart uit Enschede mee naar San Diego. Bosschaart werkt bij het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente en wordt in ons land als één van de deskundigen op het gebied van kindermishandeling beschouwd. San Diego heeft een speciaal centrum voor kinderbescherming opgezet waar dagelijks 185 medici alleen maar met mishandelde kinderen werken.

Bosschaart meent dat een bundeling van hulpinstellingen zoals in Amerika veel meer resultaten geeft in de strijd tegen kindermishandeling. De Nederlandse hulporganisaties zijn teveel tot een "praatcultuur" verworden zegt hij in Zembla, "waardoor kinderen soms te lang in een onveilige situatie blijven zitten".
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.