Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Opgesloten meisjes

  •  
09-10-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1724 keer bekeken
  •  
Meer dan de helft van de kinderen in de Nederlandse jeugdgevangenissen, voornamelijk meisjes, heeft geen strafblad. De oorzaak: een schrijnend tekort aan plaatsen waar licht verstandelijk gehandicapte kinderen of kinderen met gedragsproblemen behandeld kunnen worden. De specialistische inrichtingen zitten vol en hebben enorme wachtlijsten.

Doggershoek Den Helder
Vorig jaar werd meer dan de helft van de kinderen in de Nederlandse gevangenissen niet strafrechtelijk geplaatst. Zembla bivakkeerde enkele maanden in de Justitiële Jeugdinrichting Doggershoek in Den Helder en filmde het leven van deze niet criminele probleemmeisjes achter de tralies.
Crisisconvenant
Veel jongeren die nu in de jeugdgevangenis belanden, kunnen niet thuis wachten tot er ergens een behandelplek is. Daarvoor is de crisis waarin ze verkeren vaak te groot. In 2001 werd er - op last van de toenmalige staatssecretaris van Justitie Ella Kalsbeek - een crisisconvenant gesloten. De jeugdgevangenissen kregen de verplichting de 'crisiskinderen' op te nemen en ze daar te laten wachten op een behandelplek.

' Dat wachten duurt vaak veel te lang voor deze kinderen' , zegt directeur Alex Wedzinga van de jeugdgevangenis Doggershoek in Zembla. ' Sommigen zitten hier meer dan een jaar, terwijl het de bedoeling is dat ze na maximaal drie maanden doorstromen. ' De jeugdbescherming, kinderrechters en ouders maken zich al maanden grote zorgen, maar minister Donner van Justitie ziet voorlopig geen oplossing. Sterker nog, er moet meer bezuinigd worden en dat betekent: meer kinderen op één cel én minder personeel.
Samenvatting:
Het opsluiten van gedragsgestoorde kinderen in Nederlandse jeugdgevangenissen is een noodoplossing, omdat er nergens anders plek is voor deze kinderen. Internaten zijn bijna allemaal verdwenen door bezuinigingen en de speciale instellingen hebben enorme wachtlijsten.

In de Justitiële Jeugdinrichting Doggershoek in Den Helder worden enkele van
deze opgesloten probleemmeisjes achter de tralies gevolgd. Aan de orde komen  zestig probleemmeisjes zonder strafblad (tussen 13 en 18 jaar) in de Doggershoek, crisisopvang van gedragsgestoorde meisjes in een jeugdgevangenis, de ervaringen van diverse meisjes, hun ouders en de leiding in de Doggershoek.

De tekorten in de jeugdinrichtingen en het nieuwe beleid t.a.v. jeugdzorg, de problemen met de veertienjarige Pauline met gedragsproblemen en een loverboy, de crisisopname van Laura in de Doggershoek na gedragsproblemen, de omgang met criminele meisjes, het protest van (pleeg)ouders tegen de opname van probleemmeisjes in jeugdinrichtingen, de plannen voor nieuwe vormen van jeugdzorg en de aanstaande bezuinigingen, het moeilijke werk van groepsleiders, de gedragsproblemen van de zeventienjarige Maartje die seksueel misbruikt is, de hulpverlening voor de probleemkinderen in jeugdinrichtingen, het beleid van de
groepsleiding in de Doggershoek, de alcohol- en drugsproblemen van de vijftienjarige Betty, de problemen van het herplaatsen van probleemkinderen naar andere instellingen en de toekomstige plannen van de geïnterviewde meisjes.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.