Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Overheid in overtreding

  •  
19-05-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
Ambtenaren van gemeenten, provincies en de rijksoverheid moeten zich aan de wet houden. Maar overheden die een strafbaar feit plegen, gaan meestal vrijuit. Zelfs bij ernstige misdrijven als dood door schuld, wordt een zaak tegen een ambtenaar of een gemeente geseponeerd. Zembla onderzocht drie zaken in Almere, Arnhem en Petten. Gedupeerde burgers proberen met de camera als wapen alsnog hun gelijk te halen. Het resultaat is te zien in 'Overheid in overtreding'

Almere
In Almere raakte een man te water toen zijn bootje omsloeg. Na meldingen via 112 zijn de hulpdiensten snel ter plekke. Maar dan gaat er van alles mis. De man verdrinkt alsnog en volgens onderzoeken was dat niet nodig geweest. Maar justitie kan er niets mee. De zaak wordt geseponeerd en brandweer en gemeente gaan vrijuit.

Kernreactor in Petten
De kernreactor in Petten wordt beheerd door vier bedrijven. Drie particuliere en één Europees bedrijf. De milieupolitie doet een inval en treft naar eigen zeggen Oost-Europese toestanden aan. De drie particuliere bedrijven worden veroordeeld tot een forse geldboete. Het Europese bedrijf gaat vrijuit.

Provinciehuis in Arnhem
Het Provinciehuis in Arnhem wordt opnieuw ingericht volgens de Europese aanbestedingsregels. Geheel tegen deze regels in liet de Commissaris van de Koningin Kamminga alleen zijn kamer inrichten door een bevriend interieurbedrijf. Een ambtenaar die hiertegen protesteerde, kreeg van Kamminga te horen dat ze niet roomser dan de paus moest zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.