Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

RIVM: Zwangere vrouwen en kinderen beter beschermen tegen bisfenol A

03-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
minister-geen-verband-ttip-en-uitstel-criteria-hormoonverstorende-stoffen
De Europese blootstellingsnorm van Bisfenol A (BPA) is te hoog, zo concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vandaag in het rapport “Bisphenol A Part 2. Recommendations for risk management". 'Nieuwe studies laten zien dat BPA het immuumsysteem van de ongeboren vrucht of jonge kinderen kan schaden bij een lage blootstellingsniveau dan het niveau waarop de huidige normen zijn gebaseerd. Dit lagere blootstellingsniveau is van ongeveer dezelfde grootte als de dagelijkse blootstellings van consumenten en werknemers aan BPA. Als gevolg van deze blootstelling hebben mensen mogelijk meer kans op voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger voor infectieziekten worden.'
Het RIVM adviseert om de huidige Europese normen voor veilige blootstelling aan BPA opnieuw te bezien. Verder wordt geadviseerd om op korte termijn na te gaan hoe de blootstelling aan BPA kan worden verminderd. De bescherming van zwangeren en jonge kinderen verdient hierbij bijzondere aandacht.
BPA kan schadelijke effecten hebben op ons hormoonsysteem. Deze chemische stof zit in diverse producten waar we dagelijks aan zijn blootgesteld. ZEMBLA besteedde in 2013 en 2015 aandacht aan de gezondheidsrisico’s van hormoonverstorende stoffen zoals BPA. Experts waarschuwden toen al voor de te hoge blootstellingsnormen van BPA en riepen de Nederlandse overheid op zwangere vrouwen en kinderen beter tegen de gezondheidsrisico’s van deze stoffen te beschermen.
 
Fragment uit: Hormoonverstoorders
Wilt u weten waar BPA en andere hormoonverstorende stoffen in zitten en welke maatregelen u zelf kunt nemen bekijk de links en documenten op de ZEMBLA uitzendingpagina's ' Hormoonverstoorders ' en ' Zorgwekkende stoffen '.
Fragment uit: Zorgwekkende stoffen
UPDATE
Het kabinet wil de dagelijkse blootstelling van mensen aan de stof Bisfenol A (BPA) verminderen. Dat schrijft minister Edith Schippers (VWS) mede namens de minister van Sociale Zaken en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu als reactie op het rapport van het RIVM. Het kabinet vindt een verbod op Bisfenol A niet wenselijk. Maar in Frankrijk  is het gebruik van Bisfenol A in voedselverpakkingen al sinds 1 januari 2015 verboden.

deNieuwsBV
Het RIVM presenteerde gisteren een rapport waar dat uit blijkt en het kabinet wil nu het gebruik terugdringen. Maar dat is volgens Professor in de toxicologie, Martin van den Berg en GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren niet genoeg. Zij willen, net als in Frankrijk, toe naar een verbod. Beluister de reportage van deNieuwsBV op Radio1.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.