Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Veearts in crisistijd

  •  
10-05-2001
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
veearts-in-crisistijd
Veeartsen willen financieel onafhankelijker worden van veehouders. Nu zijn ze voor hun inkomen nog sterk afhankelijk van de boeren. Veeartsen komen door deze botsing van belangen voor soms onmogelijke keuzes te staan. In de Zembla-documentaire 'Veearts in crisistijd', die donderdag 10 mei te zien is bij de VARA/NPS op Nederland 3, pleit de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde voor een andere aanpak: "Veeartsen zouden voor bepaalde wettelijke taken door de overheid moeten worden betaald en niet door de veehouder."
De achttienhonderd veeartsen in Nederland hebben jarenlang in relatieve rust hun werk gedaan. Vroeger waren ze vooral dierendokter. Tegenwoordig bestaat het werk vooral uit het voorkómen van ziekten om een zo hoog mogelijke productie te bereiken. De veearts denkt mee over het bedrijf en de gezondheid van de dieren. De band tussen de boer en zijn veearts is daarom in de loop van de jaren alleen maar sterker geworden. En financieel is de veearts voor zijn inkomen sterk afhankelijk van zijn klant, de boer.

Hoeder van dierenwelzijn
De overheid verwacht van de veeartsen dat zij ook optreden als hoeder van het dierenwelzijn en de volksgezondheid. "Het is duidelijk dat er een spanningsveld ontstaat tussen enerzijds die binding en anderzijds welzijn en volksgezondheid als je economisch sterk gebonden bent aan de veehouderij", zegt Ton de Ruijter van de Koninklijke Maatschappij voor de Diergeneeskunde.

De Brabantse varkensdierenarts Marrina Schuttert: "Vroeger was het duidelijk: de taak van de dierenarts is de klant tevreden houden." Daar willen de veeartsen nu definitief van af. Aanleiding vormde de situatie na de varkenspest in 1997. Toen daalden de prijzen van het varkensvlees. Veearts Jochem Floor: "We werden geconfronteerd met varkenshouders die probeerden hun kostprijs te verlagen. Dan zie je dat de praktijk onder druk wordt gezet om voor lagere prijzen te werken. Sommige klanten gingen op zoek naar een goedkopere dierenarts."
Onder de prijs
Een dierenarts die goedkoper werkt, neemt het vaak minder nauw met alle wettelijke voorschriften waaraan veeartsen gebonden zijn. Dat gebeurde in de zaak Van B., waarin een Belgische dierenarts met filialen in Brabant onder de prijs van zijn collega's werkte en daarmee vele veehouders naar zich toetrok.

Van B. wordt er onder meer van verdacht entstoffen en diergeneesmiddelen te hebben geleverd aan boeren die volgens de wet alleen door dierenartsen mogen worden toegediend, omdat ze via het vlees van invloed kunnen zijn op de volksgezondheid. De veeartsen die de zaak aanhangig maakten, werden bedreigd door veehouders. Ze werden beticht van broodnijd. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.