Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wetsvoorstel voor hulp bij zelfdoding bij voltooid leven

19-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Oude man
Ouderen die klaar zijn met hun leven moeten hulp kunnen krijgen bij zelfdoding. Dat staat in een wetsvoorstel van D66 dat Tweede-Kamerlid Pia Dijkstra zondagavond in Nieuwsuur bekendmaakte. Nu is het nog bij wet verboden om ouderen te helpen bij zelfdoding als ze vinden dat hun leven voltooid is, maar daar komt, als het wetsvoorstel van D66 wordt aangenomen, verandering in.
Duidelijke regels
Er moeten wel duidelijke eisen komen waaraan de oudere moet voldoen wil hij of zij in aanmerking komen voor hulp bij zelfdoding. Deze regels zijn:
- De oudere moet minimaal 75 jaar zijn.
- Er moet een intrinsieke en duurzame wens zijn om het leven te beëindigen
- De oudere moet minimaal twee gesprekken hebben gevoerd met een speciale levenseinde-begeleider, met een tussenpozen van minimaal twee maanden. Deze begeleider hoeft geen arts te zijn, het kan ook een verpleegkundige of psychotherapeut zijn.
- Het moet duidelijk zijn dat de wens om uit het leven te stappen zonder druk van buitenaf tot stand is gekomen.
- En er moet altijd een tweede toetsing achteraf volgen door een tweede levenseinde-begeleider.
Niet het eerste voorstel
Eerder dit jaar kwam minister Schippers van Volksgezondheid al met een soortgelijk maar nog niet uitgewerkt voorstel om levensbeëindiging bij een voltooid leven mogelijk te maken. Pia Dijkstra van D66 wil het wetsvoorstel niet alleen via het kabinet maar ook via de Kamer in gang zetten. Onder andere omdat je nooit precies weet welk volgend kabinet er komt en hoe er dan tegen het onderwerp aan wordt gekeken.
Kritiek op het plan
Niet iedereen is enthousiast over de plannen van de partij. Zo zegt Gert-Jan Segers van de CU in Nieuwsuur:
“In welke samenleving wil je dan leven, wat is dan het antwoord op eenzaamheid? Ik kan het niet meemaken dat dat het geven van een pil is.”
Ook de SP is tegen het wetsvoorstel. De partij vindt dat het probleem aangepakt moet worden bij de zorg en de verzorging van ouderen, niet bij de gevolgen van slechte zorg en de eenzaamheid die daardoor kan ontstaan.
Hermien Goderie, specialist ouderengeneeskunde en zelf lid van D66 is kritisch in Nieuwsuur. Volgens haar biedt de huidige euthanasiewet al veel ruimte voor levensbeëindiging. Zij is bang dat we steeds meer gaan denken dat niet alleen het leven maar ook het sterven maakbaar is. En dat het pas waardig is als je het zelf naar je hand kunt zetten in plaats van te accepteren dat het op je pad komt. Ook vreest ze dat ouderen zichzelf steeds sneller als een last gaan voelen waardoor ze uit het leven willen stappen. Goderie noemt het voorbeeld van een vrouw die in eerste instantie niet meer wilde leven, maar uiteindelijk toch weer levenslust kreeg. Ze had een beroerte gekregen en was haar man verloren waardoor ze oprecht zei dat ze niet meer wist of ze nog wilde leven. Maar een paar maanden later had ze die zin wel weer, aldus Goderie.
Kijk ook de ZEMBLA-aflevering: ’Dokter, mag ik dood?’
Ook de conclusie van een eerder rapport dit jaar over het onderwerp was dat voltooid leven niet genoeg is voor euthanasie. Toch zet Dijkstra haar voorstel door. Voordat het in de Kamer besproken wordt, zal het wetsvoorstel op de site van D66 te lezen zijn. Dijkstra vindt het onderwerp te gevoelig om gelijk in de Kamer te bespreken en wil daarom eerst de reacties van burgers en instanties afwachten. Lees het wetsvoorstel hier .
'Dokter, mag ik dood?'
ZEMBLA zonder eerder de aangrijpende aflevering ‘Dokter, mag ik dood?’ uit over de toen 86-jarige Corry van der Kolk die klaar was met haar leven, maar wiens huisarts haar niet wilde helpen met euthanasie. Bekijk deze uitzending hier terug.
Kijk het interview met Pia Dijsktra in Nieuwsuur hier terug. 
CC foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.