Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aangifte en verzoek om handhaving REC

19-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Het systematisch gebruik van het zogenoemde spoelprogramma bij het opstarten van de Harlinger afvaloven REC, waarbij afhankelijk van de omstandigheden, meer of minder grote hoeveelheden stof naar buiten worden geblazen, leidt tot verhoogde emissies van dioxines en zware metalen. Dat schrijft s tichting Afvaloven Nee in een persbericht.

Op 1 oktober leidde dit, in combinatie met een te lage oventemperatuur en gevolgd door het verzuim de kooldosering aan te zetten, tot een dioxine emissie die een veelvoud bedroeg van de jaarlijks toegestane dioxine emissie.

Voor zover bekend is REC de enige afvaloven in Nederland die met een dergelijk spoelprogramma werkt, waarbij het doekenfilter, dat normaliter het stof afvangt, wordt omzeild.

Op de hoorzitting bij provinciale staten moest de vertegenwoordiger van FUMO toegeven dat het spoelprogramma in feite niet vergund is, omdat het noch in de MER, noch in de aanvraag noch in de voorschriften wordt genoemd.
Het is voor de stichting dan ook onbegrijpelijk dat provincie/FUMO het gebruik van het spoelprogramma al sinds de start van de REC in 2011 toestaan.

De provincie Fryslân schrijft op haar website: 'De storing in de REC ontstond door een verstopping in de doseertrechter gevolgd door een storing van de hoofdventilator. Daarna heeft er enige tijd ongecontroleerd vuur op het verbrandingsrooster gelegen door smeulend of brandend afval. Door de lage verbrandingstemperaturen daarbij zijn dioxines gevormd. Op dat moment was door de storing een groot deel van de rookgasreiniging buiten werking. Dat heeft geleid tot verhoogde dioxineuitstoot. Ook tijdens het spoelproces van de installatie kunnen dioxines zijn vrijgekomen door restanten stof. Tenslotte bleek bij de opstart en gedurende de eerste uren van de verbranding van afval in de installatie de actief kooldosering enige tijd buiten werking te zijn geweest. Ook dat heeft mogelijk bijgedragen aan de dioxinepiek.'

Volgens de GGD wijzen de beschikbare meetgegevens niet op risico’s voor de volksgezondheid. De GGD verklaart dat dioxines schadelijk zijn als je er lange tijd in hoge doses aan blootgesteld bent. De uitstoot van dioxines bij de REC was tijdelijk verhoogd. Voor de gezondheid gaat het om de hoeveelheid die iemand in de loop van de jaren alle dagen binnen krijgt in het voedsel.

Volgens de stichting Afvaloven Nee moet er zo snel mogelijk een einde komen aan het toepassen van het spoelprogramma omdat het leidt tot onnodige emissies van zeer zorgwekkende stoffen  als dioxines en metalen, waaronder kwik. Het spoelprogramma is strijdig met de vergunning en de toepassing ervan moet met onmiddellijke ingang worden gestopt. De stichting zal hiervan aangifte doen en daarnaast verzoeken om handhaving.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.