Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Al 17 jaar lang maakt het ‘monster van Leersum’ zijn buren het leven zuur

18-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
253 keer bekeken
  •  
burenruzie / Flickr.com/ Glasseyes view
Het Openbaar Ministerie ziet een 81-jarige man uit Leersum als de veroorzaker van een burenruzie die al zeventien jaar voortsleept. De man staat bekend in zijn omgeving als ‘het monster van Leersum’. Talloze bemiddelingspogingen zijn gewaagd en het geduld van het OM is inmiddels op. Daarom eiste justitie woensdag forse straffen tegen de man: een onvoorwaardelijke celstraf van drie maanden en een contact- en locatieverbod.
burenruzie / Flickr.com/ Glasseyes view
De man moest voorkomen wegens twee vernielingen van de auto’s van de buren. Dat gebeurde in oktober 2015 en maart 2016. Ook zou hij in april vorig jaar erfvredebreuk hebben gepleegd.
Ruzie om recht van overpad
De ruzie begon in 2000 en draaide om het recht van overpad en is door de jaren heen ontaard in niet aflatend getreiter van de buren. “Er is van alles geprobeerd om de verdachte   duidelijk te maken dat hij hiermee op moet houden, maar bemiddeling, strafzaken en een civiele dwangsom van 300.000 euro ten spijt, weet de verdachte van geen ophouden”, zegt het OM.
“De impact op de slachtoffers is enorm. Geen moment kunnen ze zich vrij of veilig voelen in hun huis”, de officier zei ook dat het huis van de slachtoffers onverkoopbaar is door het gedrag van de man. Ze kunnen dus geen kant uit. De bejaarde man weigerde mee te werken aan onderzoek en is daarom wat justitie betreft, volledig toerekeningsvatbaar.
Bewijs
Het OM denkt genoeg bewijs te hebben dat de man de dader is van de vernielingen en de erfvredebreuk. Er zouden beelden zijn gemaakt waarop de bejaarde is herkend aan zijn lichaamshouding. Bovendien zijn bij een huiszoeking bij de 81-jarige kleren gevonden die op de beelden te zien zijn.
De officier erkende dat een celstraf alleen niets zal oplossen, “want er komt een moment dat de verdachte weer vrij komt.” Daarom eiste ze ook een contact- en locatieverbod, waarbij de man een maand gevangenisstraf krijgt voor elke keer dat hij de maatregel overtreedt. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Eén op de drie Nederlanders heeft last van burenruzies
Burenruzies komen vaak voor in Nederland. Een op de drie mensen hebben er last van. Het gaat dan bijvoorbeeld om te harde muziek, stank of asociaal gedrag. Een half miljoen burgers ervaart zelfs zoveel hinder van hun buren dat hun dagelijks leven daar ernstig onder lijdt. Ze worden ziek, depressief, angstig en kunnen niet meer werken. De overheid is verplicht om bij ernstige vormen van overlast op te treden. ZEMBLA onderzocht in 2015 hoe effectief die aanpak van de overheid is als het om burenruzies gaat. 
ZEMBLA - Burenruzie
Kijk terug: ZEMBLA - Burenruzie:

Meer over:

burenruzie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.