Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Camera's in slachthuizen tegen misstanden

29-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vleesbedrijven-willen-elkaar-de-maat-niet-nemen
Om misstanden te voorkomen, moeten in alle Nederlandse slachthuizen camera's worden opgehangen. Verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam gaat zich daarvoor inspannen. De branche zelf staat overwegend positief tegenover het plan. Van Dam begon er dinsdag over in de Tweede Kamer naar aanleiding van de grove varkensmishandeling in een slachthuis in het Vlaamse Tielt.

De Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende Bedrijven (VSV) vindt camera's een goed idee. Voorzitter Frans Wouters denkt dat toezicht op afstand wellicht kan leiden tot kostenbesparingen voor de slachterijen. ,,Wij betalen als enige sector voor ons eigen toezicht. Dat kost meer dan ons hele personeelsbestand'', stelt hij. Als dankzij cameratoezicht minder controles ter plaatse nodig zijn, profiteren de bedrijven daar dus van.

Van Dam zegt dat hij camera's juridisch zou kunnen afdwingen, maar hij hoopt dat het lukt om op vrijwillige basis afspraken te maken. Dat is ,,voor iedereen makkelijker'', aldus de PvdA-bewindsman in reactie op kritische vragen van Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.
|
Wat de Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV) en LTO Nederland betreft is de sector al heel open. Maar ze gaan graag het gesprek aan. ,,Alle initiatieven die kunnen bijdragen aan nog meer transparantie over de varkenshouderij, dus ook verderop in de keten, juichen wij toe.''

Over de vorm moet worden nagedacht, zegt VSV-voorzitter Wouters, die zelf ook een slachterij heeft. ,,We willen de beelden ter beschikking stellen, maar het moet niet zo zijn dat toezichthouder NVWA er vrijelijk mee aan de haal gaat of dat beelden op internet komen te staan.'' Wouters ziet er meer in om de beelden op een harde schijf op te slaan, zodat de toezichthouder ze kan bekijken als daar aanleiding voor is. (anp)

De controle op vlees schiet ernstig te kort. Maar de NVWA vertelt een heel ander verhaal. 'Wat wij minder doen, is toezicht op de voedselveiligheid. Een aantal onderdelen daarvan die doet het bedrijf veel uitgebreider dan ze gedaan heeft. En daar zetten wij een stapje terug.'
Werknemers van de Keuringsdienst KDS die we spreken in de ZEMBLA uitzending 'Sjoemelen met vlees', maken zich grote zorgen over deze ontwikkeling. 'Hoe minder gecontroleerd wordt, hoe minder dat er aan het licht gebracht wordt. Dus dan voldoen de slachterijen aan de normering. En aan de voedselveiligheid.' Bekijk de uitzending ' Sjoemelen met vlees '
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.