Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Code oranje

  •  
11-11-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
Beveiliging is gatenkaas
Nederland is potentieel doelwit voor terrorisme. Daarom stoppen we honderden miljoenen in beveiligingsmaatregelen. Een hek om de Rotterdamse haven, 600 man extra voor de beveiliging van Schiphol en de invoering van een biometrisch paspoort. Maar volgens deskundigen blijft Nederland een gatenkaas en creëren we een schijnveiligheid.

Code oranje
Sinds de moord op Theo van Gogh lijkt, in een paar dagen tijd, de terreurdreiging in Nederland ernstig toegenomen. Maar de bewaking van gebouwen en andere objecten was, kort na de aanslagen in de VS op 11 september 2001, al verscherpt. Sinds de arrestatie van een aantal terreur-verdachten afgelopen juni, verkeert Nederland al in de op één na hoogste alarmfase. 'Code Oranje', de aflevering van Zembla, gaat in op het effect van de nieuwe veiligheidsmaatregelen.

Biometrisch paspoort
Op Schiphol en in de havens zijn talloze maatregelen genomen. Tot die maatregelen behoort onder meer de invoering van het biometrisch paspoort dat onder druk van Amerika verplicht gesteld gaat worden. Dat betekent dat aan het paspoort een digitale foto en een vingerafdruk worden toegevoegd die uniek en niet te vervalsen zijn. Het is echter de vraag of men met dat dure paspoort ook de terrorist opspoort, want de opsporingsinstanties moeten wel weten naar wie ze moeten zoeken. De meeste kapers van 11 september reisden overigens gewoon op hun eigen paspoort.

Opslag email- en telefoonverkeer
Naast het biometrische paspoort willen de Verenigde Staten ook precies weten wat voor soort mensen er naar hun land komen. Ze eisen daarom alle passagiersgegevens op. Een ander kostbaar plan is om van iedereen alle telefoon- en internetverkeer voor drie jaar op te slaan. Het gaat daarbij - alleen al in Nederland - om 89 miljoen telefoonverbindingen en 60 miljoen emails per dag. Dit voorstel zou het bijvoorbeeld mogelijk moeten maken om van Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh, te achterhalen met wie hij in die tijd getelefoneerd heeft.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.