Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Duizenden kinderen zitten onnodig thuis'

03-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
thuiszitters
Duizenden kinderen zitten 'volstrekt onnodig' thuis omdat een deel van de scholen en gemeenten onvoldoende zijn best doet een passende onderwijsplek te vinden. Dit zegt voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert maandag in de Volkskrant. Hij bestudeerde de afgelopen maanden de thuiszittersproblematiek.
Het aantal kinderen dat maanden of jaren geen onderwijs krijgt ligt in Nederland al jaren rond de tienduizend. Het gaat om leerlingen die niet op school waren ingeschreven (absoluut verzuim); en leerlingen die wel waren ingeschreven, maar langdurig thuis zaten (relatief verzuim). Niet meegerekend werden de kinderen die een vrijstelling hebben omdat ze psychisch of lichamelijk niet in staat zijn naar school te gaan. Het aantal vrijstellingen is overigens de laatste jaren flink toegenomen tot ruim 5000 vorig schooljaar.

Scholen, gemeenten en drie ministeries hebben in juni het Thuiszitterspact ondertekend om dit aantal met Dullaert als 'aanjager' terug te brengen. Hij reisde de afgelopen maanden door het land en zag dat het op sommige plekken goed gaat en op andere niet.
Dullaert: 'Over thuiszitters wordt soms gesproken als kinderen die een ziekte hebben. Die kinderen zijn niet ziek, ze hebben een speciale onderwijsbehoefte. Het is aan scholen en gemeenten om daarin te voorzien.'

In 2014 is het zogenoemde passend onderwijs ingevoerd. Meer zorgkinderen moesten naar reguliere scholen en het aantal thuiszitters zou worden teruggedrongen. De praktijk bleek weerbarstiger. Scholen staan niet te trappelen om zorgkinderen aan te nemen . Ze zouden bang zijn voor slechte slagingspercentages. Dullaert: 'Scholen zijn erg goed in het omzeilen van de zorgplicht. Ze zeggen gewoon dat ze vol zijn.'

Zowel staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs als de koepelorganisaties voor primair- en voortgezet onderwijs herkennen de problematiek. Een van de knelpunten is de slechte samenwerking tussen gemeenten, scholen en instanties als jeugdzorg. 

Volgens het Thuiszitterspact mag in 2020 geen enkel kind langer dan drie maanden thuiszitten zonder een passend aanbod, zo is de bedoeling. In het pact staan allerlei maatregelen om dat te bereiken.
De staatssecretarissen Sander Dekker (Onderwijs) en Martin van Rijn (Volksgezondheid) sloten het pact met verschillende organisaties, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ,,Het pact zorgt voor een sluitende aanpak, zodat kinderen en hun ouders niet meer van het kastje naar de muur gestuurd kunnen worden'', aldus Dekker.

Zembla onderzocht in de uitzending ' Thuiszitters ' de wereld van passend onderwijs en stuit op wanhopige ouders en machtige schoolbestuurders.

Meer over:

thuiszitters
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.