Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Overheid moet meer doen tegen de gevaren van cybercriminaliteit

03-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Cybercriminaliteit
We doen steeds meer digitaal en zijn economisch steeds afhankelijker van internet en online databases, maar door die toenemende digitalisering wordt de cyberveiligheid ook steeds belangrijker. Om problemen te voorkomen, moet de overheid daar in de toekomst anders tegen gaan optreden. Dat schrijft het CPB maandag in een nieuw rapport over de gevaren van cybercriminaliteit.
Cybercriminaliteit
Volgens het CPB moet de overheid zich bij de aanpak van cybercriminaliteit meer gaan richten op preventie. Dat kan door software, smart-tv’s en andere digitale producten veiliger te maken. Maar ook door meer aan preventie te doen in plaats van pas achteraf incidenten te gaan onderzoeken.
Noodplan
In de ‘Risicorapportage Cyberveiligheid Economie’ schrijft het CPB dat inlichtingendiensten een noodplan zouden moeten hebben voor als informatie over kwetsbare software uitlekt. Ook in de zorg kan beter worden nagedacht over cyberdreigingen, aldus het Centraal Planbureau:
"De mogelijkheden voor eHealth nemen toe, maar maken de zorg kwetsbaarder. Bij een lek kunnen persoonlijke en medische gegevens van talloze Nederlanders op straat komen te liggen."
Volgens het CPB is het raadzaam dat zorgverleners informatie uitsluitend delen via een goed beveiligde publieke infrastructuur.
Gijzelvirus
Ook waarschuwt het Planbureau voor de gevaren van gijzelvirussen die medische apparatuur en databases onbruikbaar kunnen maken. Een gijzelvirus - ook wel ransomware genoemd - ‘gijzelt’ een computer door de bestanden die erop staan te versleutelen waardoor ze onbruikbaar worden. Vaak worden deze bestanden pas in ruil voor geld weer vrijgegeven.
Kijk ook van ZEMBLA: ‘Onderwereld Online’ over de kwetsbaarheid van diensten als digitaal bankieren, kwaadaardige software en de vindingrijkheid van cybercriminelen. 
Nederlandse bedrijven en politiek slachtoffer van cybercrime
Deze gijzelvirussen komen steeds vaker voor. Zo werden in maart nog de computersystemen van de Tweede Kamer getroffen door ransomware . En vorige week werd bekend dat grote Nederlandse bedrijven als de containerterminal van APM in de Rotterdamse haven, medicijnfabrikant MSD en pakketbezorger TNT slachtoffer werden van deze gijzelvirussen. Wat de gevolgen waren, konden de bedrijven niet zeggen, maar een medewerker van TNT zei tegen de NOS dat de impact groot is: "De chauffeurs krijgen geen opdrachten meer en de slagbomen gaan niet open."
Consument moet niet verantwoordelijk zijn
Volgens het rapport van het CPB zou de verantwoordelijkheid voor de veiligheid bij daarvoor toegeruste organisaties moeten liggen en minder bij de consument omdat consumenten vaak niet weten hoe cybercriminelen hun computers kunnen gijzelen. Ook stellen ze voor dat de makers van software aansprakelijk zouden kunnen worden gemaakt voor schade die ontstaat door fouten in hun programma’s. En het CPB wijst erop dat de overheid slimmer gebruik moet maken van ict door bijvoorbeeld de eigen beveiligingsstandaarden beter na te leven.
Elf procent Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit
Per jaar wordt ongeveer elf procent van de Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit. Omdat cybercriminelen vaak vanuit het buitenland werken, hun technieken voortdurend vernieuwen en veel slachtoffers geen aangifte doen, is de pakkans laag.
Lees het volledige rapport van het CPB.
Privacygevaren
Uit de ZEMBLA-uitzending ' Data, het nieuwe goud 2 ' blijkt ook hoe gevaarlijk het kan zijn als steeds meer medische gegevens online worden opgeslagen. Deskundigen waarschuwen voor de risico’s en vragen zich af wie straks toegang krijgt tot welke gegevens en wie de privacy van de gebruikers waarborgt. Bekijk deze uitzending  hier  terug.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.