Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Trumps mars naar het Witte Huis

  •  
12-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
ZEMBLA INTERNATIONAAL blikt terug naar de meest controversiële presidentsverkiezingen van de afgelopen decennia. Amerikaanse journalisten zetten op een rij hoe de krachtmeting tussen Clinton en Trump uitmondt in manipulaties en rellen, die zijn weerga niet kennen. ZEMBLA INTERNATIONAAL een reconstructie van de historische verkiezingsstrijd, die Donald Trump naar het Witte Huis leidt.

Al vanaf zijn kandidaatstelling overtreedt Trump bijna iedere gedragsregel in Washington.
Ryan Lizza, journalist ‘The New Yorker’: “In Washington kon je de mensen bijna horen lachen om het idee dat deze man een geloofwaardige bedreiging zou zijn. Hij had meer weg van een stripfiguur.”
Meerdere malen beledigt hij zijn tegenstanders en maakt hij seksistisch opmerkingen over vrouwen. Maar bij een grote groep boze Amerikanen slaat zijn toon aan. Zij kunnen met moeite rondkomen en zijn al het vertrouwen kwijt in de zittende politieke elite.
Aanhanger Trump bij bijeenkomst: “Ga m'n tortilla klaarmaken, eikel! Bouw die muur voor mij. Trump. Ik wil Trump!”
De oplopende spanningen trekken ook tegenstanders naar de opzwepende campagnebijeenkomsten. Camera’s registreren hoe Trump zijn aanhang ophitst om tegen de demonstranten op te treden.
Trump: “Sla hem verrot, toe maar. Ik betaal de kosten van de rechtszaak.”
Niet lang voor de verkiezing duiken geheime opnames op met zijn beruchte “grab them by the pussy”-uitspraak. Het lijkt gedaan met Trump. Maar dan krijgt hij steun uit onverwachte hoek. Tienduizenden e-mails van Clintons campagnevoorzitter lekken uit via Wikileaks. Trump weet behendig het wantrouwen tegen de machtige Clintons verder te voeden.
Frank Luntz, opiniepeiler: “Toen Trump haar recht aankeek in het debat en zei dat een commissie haar misdrijven moet onderzoeken, vond mijn kijkerspanel dat tot mijn verbazing ook. Zelfs de Clinton-stemmers wilden dat zij zich zou verantwoorden.”
Sinds de Amerikaanse inlichtingendienst de Russen ervan beschuldigen achter de hack te zitten om Trump aan de macht te helpen, krijgt de verkiezingsstrijd de trekken van een spionageroman. De FBI voert op dit moment verder onderzoek uit, ook naar mogelijke banden tussen de Russen en Trumps campagneteam.
David Sanger, journalist ‘The New York Times’: “Het was cyberoorlog vermengd met informatieoorlog. En de pers, inclusief ‘The New York Times’, liet zich voor dat karretje spannen, want die mails konden ze niet negeren. Het was nieuws. Maar door erover te schrijven deed je precies wat Vladimir Poetin wilde.”
Nederlandse bewerking: Marieke van Santen
Transcriptie van deze uitzending
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.