Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Valentijnsdag zorgt voor topomzet rozen

13-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Hollandse handel, de rozen
Valentijnsdag, 14 februari, levert de bloemenhandel een van de drukste weken van het jaar op. De aanvoer van bloemen is deze week bijna verdubbeld ten opzichte van een normale week, meldt veilinggigant Royal FloraHolland zaterdag. In de landen waar de rozen worden gekweekt heerst armoede en extreme droogte.
Zo’n 100 miljoen rozen, wisselden van eigenaar. Het merendeel wordt geëxporteerd naar landen in West-Europa, vooral Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Iedere dag arriveren er in Nederland ruim negen miljoen rozen uit Afrika. Op de dagen voor Valentijnsdag en Moederdag is er sprake van topproductie. Dan worden er in Aalsmeer ruim honderd miljoen rozen verhandeld. De meeste rozen komen uit Afrika, want veel Nederlandse rozenkwekers zijn naar Afrika vertrokken omdat de omstandigheden voor de rozenkweek daar aantrekkelijker zijn dan in Nederland.

Armoede
De Ethiopische rozenarbeiders van het Nederlandse Fairtrade gecertificeerde rozenbedrijf Sher leven in armoede . Hoewel Fairtrade voor eerlijke handel staat, sprak ZEMBLA in Ethiopië met werknemers die gemiddeld slechts 1 euro per dag verdienen. Volgens Caroline Wildeman van ontwikkelingsorganisatie Hivos is dat geen leefbaar loon, "dit is vier keer te weinig om van rond te komen".
Extreme droogte
Het leven van elf miljoen mensen loopt gevaar door de extreme droogte in Somalië, Ethiopië en Kenia. Mensen hebben niet genoeg water voor gewassen of vee, waarschuwt het Rode Kruis. 'Zelfs kamelen, die normaal gesproken goed tegen droogte kunnen, sterven nu.'
De hulporganisatie vreest voor een herhaling van de hongersnood in 2011. 'Alleen al in Somalië overleed toen een kwart miljoen mensen', zegt directeur Fatoumata Nafo-Traoré van de Afrikaanse tak van de hulporganisatie. 'We kunnen nu wat doen om een ramp zoals toen te voorkomen, maar alleen als we direct actie ondernemen.'

De eerste Somaliërs zouden al zijn overleden door gebrek aan voedsel. Ook in andere landen in de situatie schrijnend. Zo zijn waterbronnen opgedroogd in Kenia en worstelt Ethiopië volgens het Rode Kruis niet alleen met de droogte, maar ook met een instroom van vluchtelingen uit Somalië. Volgens de hulporganisatie is zeker 13 miljoen euro nodig nodig om getroffen inwoners van de landen te helpen. Ook Save the Childen waarschuwt dat tienduizenden families in Somalië hun huizen hebben verlaten om te zoeken naar voedsel, water en een plek om hun vee te laten grazen.

Fragment uit: Hollandse handel: de rozen

(ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.