Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vliegen wordt niet duurzamer, tenzij reiziger gedrag verandert

27-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
ANP - TUI
Nog even, dan beginnen de zomervakanties weer en stappen we massaal in het vliegtuig naar zonnige oorden. Goed voor de rust, slecht voor het milieu. Want vliegverkeer leidt tot zeer hoge uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2. En ondanks de groene beloftes van reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen zal vliegen volgens deskundigen nooit duurzaam worden. Dat schrijft dagblad Trouw dinsdag.
ANP - TUI
Het artikel in Trouw zoomt in op het duurzame beleid van TUI, een van de grootste reisorganisaties ter wereld en volgens eigen zeggen ook de meest duurzame reisorganisatie.
Uitstoot gestegen
Dat is opmerkelijk, want in het jaarverslag van TUI staat dat de uitstoot van de vliegtuigvakanties van het bedrijf met vier procent is gestegen en dat de die stijging per passagier ‘maar’ 1,2 procent was. Verder schrijft het bedrijf vooral over de vele CO2-besparingen door energiezuiniger printers, airconditioning en verlichting in de kantoren en het afdrukken van minder reisbrochures. En dat de reisorganisatie in 2020 tien miljoen euro wil investeren in liefdadigheid.
Weinig mogelijkheden
Maar als de vliegvakanties van TUI de komende jaren blijven groeien, verdampen die besparingen als sneeuw voor de zon. Hoewel TUI het volgens duurzaamheidsdeskundige Elfrieke van Galen niet slecht doet op het gebied van duurzaam ondernemen, ziet ze niet veel mogelijkheden voor vliegtuigmaatschappijen om nog zuiniger te gaan vliegen. Onder andere omdat vliegtuigen al zo efficiënt mogelijk met hun brandstof omgaan.
Gedragsverandering
Ook Eke Eijgelaar, onderzoeker bij het centrum voor duurzaamheid, toerisme en transport van NHTV Breda vraagt zich af hoeveel duurzamer vliegen nog kan worden. Eijgelaar in Trouw: “Er vliegen wereldwijd steeds meer mensen en ze vliegen steeds verder, dus het totale aantal kilometers neemt zodanig toe dat alle besparingsmaatregelen niet tot absolute emissiereductie leiden. Dat is alleen haalbaar door een gedragsverandering van de reiziger.”
in Trouw
Lees het volledige artikel in Trouw.
Wat kun je zelf doen?
Wat kun je doen als consument wanneer je milieubewuster op vakantie wil? Niet vliegen is natuurlijk de meest duurzame optie, maar als je toch besluit te vliegen, boek dan liever één lange vakantie dan meerdere korte vakanties. Ook de afstand heeft invloed op je CO2-uitstoot: een vlucht naar Nice met vier personen zorgt voor de uitstoot van 2.240 kilo van het schadelijke broeikasgas (CO2), een vlucht naar Thailand maar liefst 10.800 kilo. De voorlichtingsorganisatie Milieucentraal heeft een vakantiespecial op haar website met tips voor duurzamere vakanties. Daarin staan onder andere de volgende tips om de milieubelasting van je vliegvakanties te verminderen:
• Kies zoveel mogelijk voor directe vluchten zonder tussenlandingen.
• Gebruik bij voorkeur vliegmaatschappijen met een moderne vloot en goede zorg voor het milieu.
• Charters van prijsvechters zijn per passagier minder belastend dan lijnvluchten, als ze vliegen met moderne vliegtuigen. Er gaan per vlucht meer mensen mee.
• Reis bij voorkeur per openbaar vervoer van en naar het vliegveld.
• Compenseer de uitstoot van je reis.
‘Geen vuiltje aan de lucht’
Vliegverkeer zorgt niet alleen voor de uitstoot van veel CO2, maar ook voor de uitstoot van het schadelijke ultrafijnstof. In 2015 werden rond Schiphol verhoogde concentraties ultrafijnstof gemeten, maar grondig onderzoek naar de gezondheidseffecten hiervan komt niet van de grond, bleek uit de ZEMBLA-uitzending ' Geen vuiltje aan de lucht '. Kijk deze uitzending hier terug:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.